Γενικά

Το Μουσικό Σχολείο

blocks image 4 1

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1988 με την Υπουργική Απόφαση με αριθμό 3345/88 (ΦΕΚ 649 Β’) « ‘Ίδρυση και λειτουργία μουσικών σχολείων» ιδρύεται ο θεσμός των Μουσικών Σχολείων και στις 30 Δεκεμβρίου 1988 η Υπουργική Απόφαση με τον ιστορικό νόμο 1824/88(ΦΕΚ296 Α) με άρθρο 16  κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου.

«… 1. Σκοπός των μουσικών σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνασίων και λυκείων) είναι η προετοιμασία και η κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής χωρίς να υστερούν σε γενική παιδεία, εάν τελικά επιλέξουν άλλο τομέα επιστημονικής ή επαγγελματικής έκφρασης.

  1. Το αναλυτικό πρόγραμμα των μουσικών σχολείων περιλαμβάνει μαθήματα γενικής παιδείας, άσκηση στα εργαστήρια ειδικότητας, καθώς και απογευματινή μελέτη.

Η διδασκαλία των μαθημάτων μουσικής και η άσκηση στα εργαστήρια μπορεί να είναι συλλογική ή και εξατομικευμένη.

  1. Στα μουσικά γυμνάσια μπορεί να οργανώνονται μαθήματα μουσικής παιδείας προαιρετικής παρακολούθησης για μαθητές δημοτικών σχολείων για την ανίχνευση των κλίσεων και ενδιαφερόντων στη μουσική. ….»

Στα μαθήματα μουσικής παιδείας, οι μαθητές μελετούν σε ισότιμη βάση την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Μουσική (κλασσική και σύγχρονη καθώς και ένα ευρύ φάσμα μουσικών οργάνων). Διδάσκονται επίσης Ιστορία της Τέχνης και Θέατρο. Στο σχολείο λειτουργούν ολιγάριθμα τμήματα μαθητών, ενώ όλα τα μουσικά όργανα διδάσκονται σε ατομικό μάθημα. Λειτουργούν επίσης Μουσικά Σύνολα, όπως μαθητική συμφωνική ορχήστρα και χορωδία, ορχήστρα πνευστών, μπάντα, χορωδία ελληνικής μουσικής, μικρότερα σύνολα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής καθώς και σύνολα μουσικού θεάτρου, φωτογραφίας και πολύτεχνης έκφρασης. Στους μαθητές προσφέρεται κάθε μεσημέρι φαγητό με έξοδα της Πολιτείας, καθώς και δωρεάν μεταφορά από το σπίτι τους στο σχολείο και αντίστροφα. Το σχολείο μας είναι ανοιχτό στην κοινωνία μέσα από συνεργασίες που αναπτύσσει σε συνεργασία με διάφορους φορείς και προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.